Deelnemers

Waarom doen we dit onderzoek?

Chronische lage rugpijn is een veelvoorkomend probleem wereldwijd. De meeste mensen met chronische lage rugpijn gebruiken pijnstilling, zoals paracetamol of ibuprofen. Maar uit onderzoek is gebleken dat deze pijnstillers maar weinig effect hebben en/of veel bijwerkingen geven. Daardoor is vaak geen goede medicamenteuze behandeling mogelijk voor deze groep mensen.   

Meer dan de helft van de mensen met chronische lage rugpijn heeft ook slaapproblemen, wat een negatief effect kan hebben op de pijn. Daarom is de gedachte dat door het verbeteren van de slaap, de pijn minder wordt. Een van de middelen die vaak gebruikt wordt om beter te slapen, is melatonine (een slaaphormoon).  

Nu wordt gedacht dat melatonine niet alleen helpt om beter te slapen, waardoor de pijn minder wordt, maar dat melatonine op zichzelf ook de pijn vermindert, net als andere pijnstillers. Daarom wil het Erasmus MC onderzoeken of melatonine de pijn vermindert bij mensen met chronische lage rugpijn die wel en die geen slaapproblemen hebben. In dit onderzoek vergelijken we de werking van melatonine als pijnstiller met de werking van een placebo (een ‘nepmiddel’, zonder werkzame stof) bij patiënten met chronische lage rugpijn.   

Wat houdt deelname in?

Het MERUG onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 6 maanden.

Bent u geschikt om mee te doen? 

U kunt meedoen aan het onderzoek als u:

  • Tussen de 18 en 65 jaar oud bent
  • De Nederlandse taal begrijpt en spreekt
  • Last hebt van lage rugpijn, voor minimaal 3 maanden, en dit je dagelijks leven beïnvloedt.

Om te weten of u geschikt bent om mee te doen aan het onderzoek vragen we u het aanmeldformulier in te vullen. Wanneer u voldoet aan de criteria nemen we telefonisch contact met u op om nog een aantal vragen te stellen om te bepalen of u mee kunt doen aan het onderzoek.

De behandeling  

U gaat 42 dagen (6 weken) eenmaal daags 10mg melatonine of de placebo (‘nepmiddel’) gebruiken.   

Voor dit onderzoek maken we 2 groepen:  

Groep 1. De mensen in deze groep krijgen melatonine.  

Groep 2. De mensen in deze groep krijgen de placebo.   

Loting bepaalt in welke groep u komt.

Onderzoeken en metingen 

Voor het onderzoek is het nodig dat u in 6 maanden tijd 2 keer naar het Erasmus MC komt: 1 keer als u gaat starten met de behandeling (dag 0) en 1 keer net nadat u met de behandeling gestopt bent (na dag 42). Een bezoek duurt ongeveer 30 minuten tot een uur. Thuis vult u een aantal vragenlijsten in. Tijdens de behandeling is dit een korte wekelijkse vragenlijst waar u ongeveer 5 minuten mee bezig bent. In de periode na de behandeling vult u uitgebreidere vragenlijsten in. Hier bent u ongeveer 30 minuten mee bezig.

Tijdens de behandeling 

  • Op dag 0 en na dag 42 (oftewel 6 weken) van de behandeling komt u in het Erasmus MC voor het uitgeven/terugnemen van de medicatie. Daarnaast wordt met u besproken hoe u de behandeling heeft ervaren. 
  • Op dag 0, dag 7, dag 14, dag 21, dag 28, dag 35 en dag 42 (oftewel elke week) van de behandeling, vult u thuis een vragenlijst in. 
  • Een aantal deelnemers (maximaal 60 mensen) krijgen op dag 0 een slaap/activiteiten-meter mee naar huis. Dit kunt u zien als een soort digitaal horloge om de pols. Aan de deelnemers wordt gevraagd om 14 dagen het horloge te dragen. De meters worden na dag 42 weer ingeleverd in het Erasmus MC. 

3 maanden na het starten van de behandeling 

  • U vult thuis een vragenlijst in. 

6 maanden na het starten van de behandeling 

  • U vult thuis de laatste vragenlijst in.   

De onderzoeker neemt telefonisch contact met u op ter afsluiting van het onderzoek.